Yahşi Bey Türbesi
Karasi Donanması Amirali

Bu Makaleyi Sesli Dinle
Okuma Süresi: 1 dakika
Yahşi Bey’in, Karesi Bey’in oğlu Yahşi Bey olduğu sanılmaktadır. Çanakkale ve Balıkesir yöresinde kurulan Karesi Beyliğinin kurucusu Karesi Bey’dir. 1296 -1300 tarihleri arasında beyliğini kurmuştur.
Rivayetlere göre Ece Halil Bey’in Sarı Saltuk’a bağlı Türkmenleri onun vefatından sonra Balkanlarda artan Moğol tehlikesine karşı alıp Gelibolu’ya, oradan da Karesi Bey’in yardımı ile Ezine, Bayramiç,Yenice, Bergama yöresine yerleştirmesinden sonra Yahşi Bey beyliğin daha çok Edremit Körfez ve Ezine mıntıkasından sorumlu olmuştur. Arap Kaynaklarında Yahşi Bey’den “şücaüddin” yani “dinin korkusuzu, kahramanı, yiğidi” olarak bahsedilir. Yahşi Bey, Memlüklerle de iyi ilişkiler kurmuştur. Ünlü seyyah İbn-i Batuta da Karesi Beyliği’nden ve donanmasından bahseder.
Karesi Bey vefat ettikten sonra beylik oğulları Demirhan ve Yahşi Bey arasında bölünmüştür. Ezine ve civarı Yahşi Bey’in idaresinde kalmıştır.
Karesiler denizcilikleri ile meşhur bir beyliktir. Osmanlı donanmasının temelini de Karesi donanması oluşturur. Yahşi Bey 1341 – 1342 yıllarında henüz Osmanlılar Avrupa’ya geçmeden önce Gelibolu’ya iki defa sefer düzenlemişse de şehri fethedememiştir. Ancak Bizans donanmasına karşı yıllarca mücadele etmiştir. Yahşi Bey’in son seferi ikinci Gelibolu akını olmuştur. Yahşi Bey seferde yaralanmış ve daha sonra şehid düşmüştür. Donanması Geyikli’ye geldikten sonra naaşının Anadolu Erenlerinden Ahi Yunus’un türbesinin karşısına defnedildiği düşünülmektedir.
Yahşi Bey türbesinin arkası ise 1862’den sonra Rum mahallesi olarak kullanılmıştır. Ulu Cami; Ahi Yunus, Yahşi Bey adeta 1862’de kurulan gayrimüslim mahallelerinin girişi ile Müslüman mahallelerini birbirinden ayıran sınır kapısı gibidir.
Konum
İlginizi Çekebilecek Yerler

Ulu Cami

Taş Mektep

Seferşah Hamamı

Zeytinli Camii